Kostråd

Socker – hur ska man tänka?

Socker och risk för sjukdom

Det finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk.
Källa Livsmedelsverket

Finns det något rekommenderat intag?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna innebär det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på energibehovet. Äter man mer tillsatt socker än 10 procent är det svårt att få plats med tillräckligt med mat för att täcka näringsbehovet utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies (hål i tänderna) och WHO säger att tillsatt socker gärna får vara under 5 procent för att minska risken för karies.

Enligt Livsmedelsverket äter fyra av tio vuxna svenskar och fem av tio ungdomar för mycket socker. Källa Livsmedelsverket
I Livsmedelsverkets senaste undersökning bland barn kom nästan en fjärdedel av energin från godis, läsk, snacks, glass och bakverk. Källa Livsmedelsverket

Förra året kom en ny vetenskaplig genomgång från Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) där man skriver att det inte går att fastställa en övre gräns för hur mycket socker man kan äta utan att öka risken för sjukdom. Slutsatsen är att ju mindre tillsatt socker desto bättre för hälsan. I år kommer nya nordiska näringsrekommendationer och denna genomgång är en del i underlaget. Det blir intressant att se om rådet om socker förändras. Källa Livsmedelsverket

Alternativ till socker

Honung består till fyra femtedelar av socker och innehåller obetydliga mängder vitaminer och mineraler. Farinsocker, sirap och råsocker är i stort sett jämförbara med vitt socker. Källa Livsmedelsverket
Dadlar innehåller en mindre mängd vitaminer, mineraler och fibrer samt mindre kalorier per gram jämfört med vanligt socker. Källa Livsmedelsverket


Jag äter själv tillsatt socker men gör mitt bästa för att det ska bli så lite som möjligt till vardags. Däremot undviker jag inte tillsatt socker vid väl valda tillfällen såsom glasspausen på cykelturen, tårtan på kalaset eller chokladbitarna på vandringen. Jag bakar ofta med honung eftersom jag upplever att jag bara behöver en liten mängd för att ge lagom sötma. Dessutom använder jag det i mellanmålsbollar och bars som jag i övrigt kan fylla med ingredienser som är rika på vitaminer, mineraler, kostfibrer, bra fett och protein. På recept sidan hittar ni många näringsrika recept som är sötade med en mindre mängd honung.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på