Kostråd

Allt du behöver veta om protein

Protein är något jag får mycket frågor om och jag upplever att intresset för protein är stort. Här kommer fem snabba fakta och fem snabba tips på ämnet. Håll tillgodo!

Fem snabba fakta om protein

  1. Protein är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bygga muskler, bygga upp skelett och producera hormoner.
  2. Det är lätt att få i sig tillräckligt med protein om man äter en varierad kost. Personer som tränar, både konditions- och styrketräning har ett högre proteinbehov men det är fortfarande ovanligt att man får i sig för lite protein.
  3. Personer som är över 65 år har ett högre proteinbehov och eftersom en del äldre har nedsatt aptit kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med protein.
  4. Protein är det näringsämne som mättar bäst och därför är det bra att äta mycket proteinrika livsmedel om man vill gå ner i vikt. Många proteinrika livsmedel är också näringsrika, vid viktnedgång är det extra viktigt att äta näringsrikt eftersom energiintaget är lågt och näringsbehovet då kan vara svårt att täcka.
  5. Alla proteinrika livsmedel är inte de mest näringsrika. Proteinpulver innehåller enbart protein och inga vitaminer och mineraler. Keso och kvarg är näringsrikt men till skillnad från mjölk, fil och yoghurt är de inte berikade med d-vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd.

Fem konkreta tips

  1. Ät något proteinrikt till varje måltid, det ser ut att vara en fördel att fördela proteinintaget på de olika måltiderna.
  2. Variera proteinkällor och välj även vegetabiliska källor till protein, exempelvis sojaprodukter, bönor, linser, havregryn, nötter och frön.
  3. Om du väljer vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter så är sojavarianter ett bra proteinrikt alternativ. Där är proteinhalten jämförbar med vanlig mjölk medan andra varianter inte innehåller så mycket protein.
  4. Välj mestadels näringsrik mat så kommer det inte att vara något problem att få i dig tillräckligt med protein.
  5. Minska ner på charkprodukter som proteinkälla då det är förknippat med ökad risk för sjukdom. Minska även ner på annat rött kött om du äter mycket av det, ät istället mer vegetabiliska proteinkällor.

Sammanfattningsvis är risken att äta för lite protein liten om du äter en varierad kost och inte har nedsatt aptit, Vid viktnedgång kan det ändå vara en fördel att se till att äta extra proteinrikt.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på