Selen deltar i immunförsvaret och det finns studier som visar att otillräcklig selenstatus är förknippad med ökad risk för vissa cancerformer.
Selen i maten
De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, vissa nötter, fröer, mejeriprodukter och ägg. Selen är ett grundämne som finns i jorden och därför varierar halterna av selen med hur selenrik jorden är. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade här har därför ett lågt innehåll av selen.
Innehåll av selen i olika livsmedel, (per 100 g):
Cashewnöt: 14,6 mikrogram
Valnöt: 0 mikrogram
Hasselnöt: 0 mikrogram
Paranöt: 225 mikrogram
Solrosfrö: 15,4 mikrogram
Pumpafrö: 9,4 mikrogram
Lax: 16,8 mikrogram
Torsk: 45,4 mikrogram
Makrill: 19,9 mikrogram
Ägg: 22,7 mikrogram
Vetemjöl: 10,1 mikrogram
Grahamsmjöl: 2,6 mikrogram
Rågmjöl: 3,2 mikrogram
Spenat: 10,8 mikrogram
Äpple: 0 mikrogram
Mjölk: 1,6 mikrogram
Ost: 11,1 mikrogram
Havregryn: 0 mikrogram
Morot: 0 mikrogram
Behov av selen
Selenbrist är ovanligt men en allvarlig brist på selen kan leda till hjärtmuskelförändringar. Selen i högre doser är giftigt och ett för högt intag kan bland annat påverka mag- och tarmkanalen. Dagsintaget av selen får inte överskrida 300 mikrogram
Dagsbehov för olika grupper
Spädbarn 6-11 månader: 15 mikrogram
Spädbarn 12-23 månader: 20 mikrogram
Barn 2-5 år: 25 mikrogram
Barn 6-9 år: 30 mikrogram
Barn 10-13 år: 40 mikrogram
Kvinnor och flickor från 14 år: 50 mikrogram
Män och pojkar från 14 år: 60 mikrogram
Gravida och ammande: 60 mikrogram
Under fliken recept hittar ni många selenrika recept, bland annat denna goda Ugnspannkaka med havre och kikärter.