Kostråd

Selen – deltar i immunförsvaret

Selen deltar i immunförsvaret och det finns studier som visar att otillräcklig selenstatus är förknippad med ökad risk för vissa cancerformer. 

Selen i maten

De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, vissa nötter, fröer, mejeriprodukter och ägg. Selen är ett grundämne som finns i jorden och därför varierar halterna av selen med hur selenrik jorden är. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade här har därför ett lågt innehåll av selen. 

Innehåll av selen i olika livsmedel, (per 100 g):

Cashewnöt: 14,6 mikrogram

Valnöt: 0 mikrogram

Hasselnöt: 0 mikrogram

Paranöt: 225 mikrogram

Solrosfrö: 15,4 mikrogram

Pumpafrö: 9,4 mikrogram

Lax: 16,8 mikrogram

Torsk: 45,4 mikrogram

Makrill: 19,9 mikrogram

Ägg: 22,7 mikrogram

Vetemjöl: 10,1 mikrogram

Grahamsmjöl: 2,6 mikrogram

Rågmjöl: 3,2 mikrogram

Spenat: 10,8 mikrogram

Äpple: 0 mikrogram

Mjölk: 1,6 mikrogram

Ost: 11,1 mikrogram

Havregryn: 0 mikrogram

Morot: 0 mikrogram

Källa Livsmedelsverket

Behov av selen

Selenbrist är ovanligt men en allvarlig brist på selen kan leda till hjärtmuskelförändringar. Selen i högre doser är giftigt och ett för högt intag kan bland annat påverka mag- och tarmkanalen. Dagsintaget av selen får inte överskrida 300 mikrogram

Dagsbehov för olika grupper

Spädbarn 6-11 månader: 15 mikrogram

Spädbarn 12-23 månader: 20 mikrogram

Barn 2-5 år: 25 mikrogram

Barn 6-9 år: 30 mikrogram

Barn 10-13 år: 40 mikrogram

Kvinnor och flickor från 14 år: 50 mikrogram

Män och pojkar från 14 år: 60 mikrogram

Gravida och ammande: 60 mikrogram

Källa Livsmedelsverket

Under fliken recept hittar ni många selenrika recept, bland annat denna goda Ugnspannkaka med havre och kikärter.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på