Familjeliv

Tips och lekar för promenader med barn

Många vuxna och barn rör sig för lite enligt de rekommendationer som finns gällande fysisk aktivitet. Det är vanligt att småbarnsföräldrar tycker det är svårt att hitta tiden för motion samtidigt som barn tillbringar allt mer tid framför skärm. Här kommer tre tips och tre lekar som kan göra det både lättare och roligare att promenera med barnen.

Vi börjar med tipsen

  1. Ha något mål med promenaden. Målet kan vara alltifrån att titta på hästar och leka på lekplats till att handla något, fika eller hämta något man glömt någonstans. 
  1. Ta med vatten. Är det något jag har lärt mig av promenader och cykelturer med mina barn så är det att de alltid blir törstiga när det börjar bli tråkigt eller jobbigt. Ett tips är att hälla vatten i en liten juice- eller mjölkflaska som rymmer några deciliter. En sådan flaska får plats i barnets jackficka, kan hållas i handen eller bäras i en ryggsäck.
  1. Se till att barnen varken är kissnödiga, hungriga eller törstiga när ni går. Detta blir mer eller mindre viktigt beroende på vart ni går och om ni har fika med. 

Promenadlekar

Att leka lekar på promenaden har verkligen gjort att våra barn tycker promenader är mycket roligare. Dessa lekar kan också användas vid andra tillfällen som är långdragna för barn till exempel vid köer, restaurangbesök eller bilresor. 

  1. Gissa person eller djur. En person tänker på en artist eller ett djur och de andra ska gissa artisten/djuret med hjälp av ja- och nej-frågor. Exempel:
    Kommer artisten från Sverige?
    Bor djuret i skogen?
  1. Säg ord på rätt bokstav. En person säger ett ord, exempelvis gris, nästa person ska sedan säga ett ord som börjar på den bokstav som det ordet slutade på, alltså s i detta fallet. Man får inte säga samma ord flera gånger.
  1. Turas om att säga ord i en kategori till ni inte kan fler. Exempel på kategorier kan vara träd, blommor, frukter, länder, huvudstäder, svenska städer m.m.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på