Kostråd

E-vitamin – En antioxidant som skyddar våra vävnader

E-vitamin är en antioxidant vilket innebär att vitaminet förhindrar bildning av och skadeverkan från fria radikaler. E-vitamin har bland annat till uppgift att skydda våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. 

E-vitamin i maten

E-vitamin finns främst i frön, nötter, vegetabiliska oljor, ägg och avokado. Innehållet i frön och nötter varierar kraftigt beroende på sort, se lista nedan. Även gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter innehåller E-vitamin i mindre mängd. 

Innehåll av E-vitamin i olika livsmedel, (per 100 g):

Sötmandel: 25,2 mg

Hasselnöt: 25,8 mg

Cashewnöt: 0,8 mg

Valnöt: 1,3 mg

Solrosfrön: 40 mg

Pumpafrön: 2,3 mg

Ägg: 5,6 mg

Spenat: 1,9 mg

Avokado: 3,4 mg

Rapsolja: 26,1 mg

Olivolja: 17,5 mg

Kokosolja: 0 mg

Källa Livsmedelsverket

Behov av E-vitamin

Brist på E-vitamin har inte setts hos friska personer men kan uppstå hos individer med kroniskt nedsatt absorption av fett. I vissa fall kan det även uppstå hos för tidigt födda barn. 

Man kan inte få i sig för mycket E-vitamin i naturlig form men det finns studier som visar att ett högt intag i form av kosttillskott har negativa effekter. Därför har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) satt en övre gräns för intag. Den gränsen är 300 mg per dag för vuxna.

Dagsbehov för olika grupper

Spädbarn och barn under 1 år: 3 mg

Barn 2-5 år: 5 mg

Barn 6-9 år: 6 mg

Flickor 10-13 år: 7 mg

Pojkar 10-13 år: 8 mg

Kvinnor: 8 mg

Män: 10 mg

Gravida: 10 mg

Ammande: 11 mg

Källa Livsmedelsverket

Under fliken recept kan ni bland annat hitta recept på dessa E-vitaminrika mellanmålsbollar.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på