Kostråd

Järnrik gröt

I detta inlägg kommer jag delge ett gäng tips på olika sätt att järnberika gröt, många av tipsen går också att använda sig av vid andra frukostar.

För bebisar är det viktigt att äta gröt som är järnberikad, antingen färdig järnberikad gröt eller hemgjord gröt som man själv järnberikar. En annan grupp som har ett högt järnbehov är kvinnor i fertil ålder, även för denna grupp kan det vara av vikt att se till att frukosten innehåller järn. Källa Livsmedelsverket

Järn är också ett ämne där man inte bör ta kosttillskott om man inte har konstaterad järnbrist och fått ordination, därför blir det extra viktigt med järnrik kost. Källa 1177

Tips på olika sätt att järnberika gröt
  • Toppa gröten med olika frön, pumpafrön är särskilt järnrika men även solrosfrön och sesamfrön innehåller järn. Du kan också välja att blanda fröna med gröten när den kokar. Till bebisar kan du använda mixade pumpafrön som du blandar i gröten.
  • Nötsmör är väldigt gott på gröt och just cashewnötsmör är också järnrikt.
  • Kläck ett ägg i gröten innan den börjar koka och blanda med gröten.
  • Varför inte toppa gröten med en bit mörk choklad. Mörk choklad är järnrikt och passar väldigt bra tillsammans med nötsmör.
  • Blanda en matsked nyponskalsmjöl i gröten. Det innehåller mycket c-vitamin vilket ökar järnupptaget och det innehåller även lite järn.
  • Gillar du inte havregrynsgröt kan du prova att mixa grynen. Det tycker jag passar extra bra med nötsmör som topping.
  • Gillar du mjölk till gröten? Jag gillar att ha havredryck till då det blir så krämigt. Visst är det så att kalcium kan hämma upptaget av järn i måltiden men det finns fler saker som gör det, bland annat fytinsyra som finns i fiberrika livsmedel. Fokusera istället på att äta något C-vitaminrikt till för att öka järnupptaget.
  • Till bebisar används ofta mortlat paltbröd för att järnberika gröten, det funkar såklart bra även till vuxna. 
Järnberikad gröt med banan och choklad

Oavsett vad du äter till frukost kan det vara en bra idé inte minst för kvinnor i fertil ålder och små barn att se till att den innehåller något järnrikt. Du kan exempelvis välja fullkornsbröd, toppa yoghurten med frön, använda ägg eller leverpastej som pålägg och äta en frukt eller grönsak till för att öka järnupptaget.

Kostråden du får i alla mina paket för Kostrådgivning online är alltid anpassade efter dina behov och ser till att du får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver. Läs mer om mina kostrådgivningstjänster här.

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på