Träning

Träningsplanering

Vad är bra att ta hänsyn till när man planerar sin träning? I detta inlägg får du veta mer om vilka faktorer som kan vara bra att tänka på då du planerar din träning. Hur kan en träningsplanering med målet att må bra utformas? Behöver man egentligen äta direkt efter träning? Svaren får du här!

När du gör din träningsplanering är det bra att först tänka igenom vad du har för mål med din träning. Är målet att må så bra som möjligt, att bli av med ryggsmärta eller att springa en halvmara? Kanske är huvudmålet förbättrad hälsa och ett delmål att springa en halvmara för att öka motivationen till träning?

Tänk också igenom hur din vardag ser ut och när du har möjlighet att planera in träningspass. Här är det också bra att tänka igenom om du behöver alternativ om förutsättningarna ändras. Exempelvis om din planering innebär ett gruppträningspass på måndag eftermiddag men det händer att du inte kommer ifrån arbetet och missar passet. Då kan det vara bra att ha ett alternativ på hemmaträningspass att göra då du kommer hem. Det ökar chansen att träningen blir av.

WHO har rekommendationer för fysisk aktivitet och de har gjorts om till svenska rekommendationer av folkhälsomyndigheten.
Rekommendationerna innebär att vi bör ägna oss åt pulshöjande aktivitet på måttlig intensitet minst 150 minuter i veckan alternativt minst 75 minuter på hög intensitet. Vi bör också träna muskelstärkande aktivitet för kroppens större muskelgrupper två gånger per vecka. När jag jobbar med personlig träning online och gör träningsupplägg till kunder ger jag ofta två konditionspass och två styrkepass i veckan om det passar personens vardag. Det går också att träna pass där konditionsträning och styrketräning kombineras. Pulshöjande aktivitet på måttlig intensitet behöver inte vara ett träningspass utan kan vara en rask promenad till jobbet eller på rasten. Vill du ha hjälp med ett personligt träningsupplägg med träningspass anpassade för dig kan du läsa mer här. Upplägget anpassas efter dig och din vardag och antal träningspass anpassas efter dina önskemål.

Måste du då planera träningen så att du äter direkt efteråt? Nej oftast inte. Det viktigaste är att se till att energiintag och proteinintag är tillräckligt över dygnet och det är snarare en fördel om det fördelas jämnt över måltiderna. Om träningspasset är högintensivt och över 60 minuter, du tränar mer än ett pass per dag, eller om det är långt till nästa måltid, kan en måltid direkt efter passet behövas.

Nu har du fått lite tips för din träningsplanering men det viktigaste av allt tycker jag ändå är att all rörelse räknas, allt är bättre än inget och det är alltid en bra idé att minska stillasittandet.

Lycka till med din träning!

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på