Familjeliv Träning

Träna tabata med barn

Innan jag fick barn tränade jag sällan med tabata-upplägg. För mig började det när tiden till träning började bli knapp.

När äldsta barnet började förskoleklass och de använde sig av tabataupplägg vid rörelsepauser fick jag upp ögonen för hur bra upplägget passar för träning med barn. Periodvis tränar vi mycket tabataupplägg hemma. Ibland gör vi alla samma övningar och ibland får alla välja sina egna favoriter. Hoppa studsmatta, hoppa hopprep och sprattelgubbe är övningar som barnen ofta tycker är kul.

Upplägg av ett tabatapass

För er som inte vet så innebär ett tabataupplägg 20 sek jobb följt av 10 sek vila. Detta upprepas 8 gånger vilket gör att ett block tar 4 minuter. Vi brukar köra 4 block och då är träningspasset klart på 16 minuter. Med en minut vila mellan blocken tar passet 19 minuter. Ofta växlar vi mellan 2 övningar i ett block men det går också bra att köra samma övning.

Ha koll på tiden med hjälp av app

Det finns olika appar att ladda ner för att ha koll på tiden, jag brukar använda en intervalltimer där jag själv ställer in tid för jobb och vila.

Förslag på pass som passar att göra med barn

Block 1: Sprattelgubbe/Knäböj

Block 2: Lägga sig ned, resa sig upp/Ligga på rygg och cykla

Block 3: Upphopp/Springa på stället med höga knän

Block 4. Krypa på händer och fötter/Spring på stället med snabba fötter

Ha roligt och sänk kraven

Jag brukar släppa på kraven när vi tränar tillsammans i familjen. Vill barnen träna i klänning, helt ok. Vill ett barn helt plötsligt göra någon annan övning, helt ok. Vill något barn vila en stund, helt ok. Träningspassen med familjen kanske inte blir de bästa för träningseffekt, däremot har ni definitivt rört er mer än om ni suttit i soffan och troligtvis är ni lite piggare och gladare resten av dagen. 

Läs mer om mina tjänster för personlig träning online här!

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på