Kostråd

Jod – viktigt för sköldkörteln och ämnesomsättningen

Jod ingår i sköldkörtelhormon och påverkar ämnesomsättningen. Jod förekommer naturligt i berggrunden och det är stor variation mellan olika geografiska områden. 

Jod i maten

Joderat salt är en viktig källa till jod liksom mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Riskgrupper för lågt intag är veganer och de som inte använder joderat salt, exempelvis de som köper mycket mat färdiglagad, 

Innehåll av jod i olika livsmedel, (per 100 g):

Cashewnöt: 0 mikrogram

Valnöt: 0 mikrogram

Hasselnöt: 0 mikrogram

Paranöt: 0 mikrogram

Solrosfrö: 0 mikrogram

Pumpafrö: 0,2 mikrogram

Lax: 51 mikrogram

Torsk: 285 mikrogram

Makrill: 36 mikrogram

Ägg: 42 mikrogram

Vetemjöl: 2 mikrogram

Grahamsmjöl: 0 mikrogram

Rågmjöl: 0 mikrogram

Spenat: 4 mikrogram

Äpple: 0 mikrogram

Mjölk: 11,8 mikrogram

Ost: 17 mikrogram

Havregryn: 6,8 mikrogram

Morot: 0,3 mikrogram

Källa Livsmedelsverket

Behov av jod

Brist på jod leder till struma som innebär förstoring av sköldkörteln. Sedan berikning av hushållssalt infördes är brist ovanligt i Sverige men i många andra länder är det fortfarande ett problem. Jodbrist är särskilt allvarligt under fosterstadiet då det kan störa den fysiska utvecklingen, utvecklingen av nervsystemet och leda till psykiska utvecklingsstörningar. Därför är dagsbehovet av jod störst för gravida och ammande. 

Ett för högt intag av jod kan leda till rubbningar i sköldkörtelhormonbalansen. 600 mikrogram jod per dag är den övre gränsen för vuxna. Foster och bebisar är känsligare för jodöverskott och därför är det extra viktigt att undvika ett för högt jodintag för gravida och ammande. För högt intag av jod uppkommer främst vid intag av vissa algprodukter och därför rekommenderas gravida och ammande att vara försiktiga med dessa. 

Dagsbehov för olika grupper

Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram

Barn 12-23 månader: 70 mikrogram

Barn 2-5 år: 90 mikrogram

Barn 6-9 år: 120 mikrogram

Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram

Gravida: 175 mikrogram

Ammande: 200 mikrogram

Källa Livsmedelsverket

Under fliken recept hittar ni många jodrika recept, bland annat denna goda Haloumi-carbonara.

Läs mer om mina tjänster kring kostrådgivning här!

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på