Kostråd

Folat – Ett ämne många får i sig för lite av

Folat är ett av de åtta b-vitaminerna. Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist då kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på det sätt som den ska. 

Dagsbehov och tillskott

Folat och folsyra är olika former av samma vitamin, folat finns naturligt i mat medan folsyra är framställt och används i kosttillskott och vid berikning. Många får idag i sig för lite folat, främst gravida, ammande och kvinnor i barnafödande ålder eftersom de har ett högre dagsbehov än övriga. Alla kvinnor som kan tänkas bli gravida rekommenderas tillskott. Låga folathalter strax innan graviditet och i början av graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet och även risken för missfall blir större. Tillskottet bör tas från en månad innan graviditet till och med vecka 12. Efter vecka 12 har tillskott av folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck, dagsbehovet av folsyra är fortsatt ökat men efter vecka 12 är rådet att äta en folatrik kost. Nämnas bör också att risken för ryggmärgsbråck är mycket liten i Sverige.

Dagsbehov av folat för olika grupper 

Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram

Barn under 2 år: 60 mikrogram

Barn 2-5 år: 80 mikrogram

Barn 6-9 år: 130 mikrogram

Barn 10- 13 år: 200 mikrogram

Ungdomar över 14 år och vuxna: 300 mikrogram

Kvinnor i barnafödande ålder: 400 mikrogram

Gravida och ammande: 500 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Folatrika livsmedel

Gröna grönsaker, kål, bönor, linser, mjölkprodukter (mjölk, fil, yoghurt, kvarg, keso), fullkornsprodukter, ägg och de flesta bär och frukter innehåller mycket folat. Även nötter och frön innehåller en del folat. En kost rik på vegetabilier blir därmed ofta rik på folat. Eftersom folat är ett vattenlösligt vitamin kan innehållet i grönsaker minskas lite då de kokas och kokvattnet hälls bort. 

Vill du äta mer folat är huvudmåltider med bönor och linser, grönsaker, ägg och fullkorn bra alternativ. Extra folatrika mellanmål är keso/kvarg med jordgubbar och smoothie på mjölkprodukt, jordgubbar/hallon och banan. En fullkornsmacka med ägg och ett glas mjölk är ett annat mellanmål med bra folatinnehåll. Observera att havredryck, kokosmjölk och mandelmjölk inte innehåller folat i betydande mängd. Sojadryck innehåller ungefär lika mycket folat som vanlig mjölk. 

Folatinnehåll i olika livsmedel (per 100g)

Kidneybönor kokta: 129 mikrogram

Röda linser kokta: 72,7 mikrogram

Stekt kyckling: 16 mikrogram

Ryggbiff av nöt: 11,9 mikrogram

Grönkål: 111 mikrogram

Apelsin: 33 mikrogram

Äpple (Ingrid Marie): 1,9 mikrogram

Päron: 6 mikrogram

Banan: 14 mikrogram

Jordgubbar: 85,7 mikrogram

Blåbär: 10,2 mikrogram

Hallon: 45,9 mikrogram

Mjölk (från ko, avsett fetthalt): 14,7 mikrogram

Kvarg: 26,3 mikorgram

Keso: 30,5 mikrogram

Havredryck: 0 mikrogram

Ingrid

Kostrådgivare och legitimerad fysioterapeut med master inom idrottsmedicin. Jag hjälper dig med kostrådgivning och Personlig träning Online utifrån dina behov och målsättningar.

Kika även på