Böngryta - ett hälsosamt storkok

Böngryta – en favoritvardagsrätt

Som kostrådgivare tycker jag det är viktigt att det ska vara enkelt att äta bra. Jag vill tipsa om en av våra absoluta favoritvardagsrätter. En böngryta som är både snabb och enkel och går hem hos alla i vår familj. Dessutom är den näringsrik och förutom bönorna innehåller den purjolök, vitlök och krossade tomater som fyller på grönsaksintaget. Vi brukar fylla på med mer grönsaker bredvid och så äter vi med fullkornsmakaroner. Här har ni receptet:

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
3-4 dl créme fraiche
2 grönsaksbuljongtärningar
3 paket färdigkokta bönor (vi brukar använda kidney och svarta)

Stek purjolök och vitlök. Häll på tomatpurén. Tillsätt sedan krossade tomater, créme fraiche och smulade grönsaksbuljongtärningar. Låt puttra en stund. Häll i bönorna och smaksätt ev. med lite salt och en gnutta vitpeppar.