Järnrika mellanmålsbollar

Järnrika mellanmålsbollar

4 dl havregryn
2 dl cashewnötter
1 dl pumpafrön
100 g torkade dadlar
7 msk havredryck
2 msk kakao

1. Mixa havregryn, cashewnötter, pumpafrön och dadlar. I min mixer är det lättast att mixa ingredienserna var för sig. Dadlarna klipper jag i småbitar. Jag använder ICAs ekologiska dadlar soft som är lite mjukare och lättare att mixa.

2. Blanda alla ingredienser i en skål och gör en smet. Rulla till bollar.

75 gram mellanmålsbollar (ca 3 st) ger 3 mg järn. Det är lika mycket som 175 g stekt fläskkotlett och 60 g messmör (en portion messmör är ca 18 g).

Eftersom järnet i vegetabilier är svårare att ta upp är det bra att äta något c-vitaminrikt till, en frukt eller någon grönsak. Paprika är en av de grönsakerna som är mest c-vitaminrik, några bitar paprika till räcker. Läs mer om det viktiga ämnet Järn på min blogg här.