Belugalinsgryta - ett hälsosamt storkok

Linsgryta

Först ut i temat hälsosamma storkok är linsgryta! Jag har tagit fram ett riktigt enkelt recept med få ingredienser men med bra näringsvärde. Det är en helt växtbaserad rätt med bra proteininnehåll och kolhydraterna är fiberrika. Fettkvaliteten är bra då både rapsoljan och havregrädden främst innehåller omättat fett.

2 gula lökar
1 msk rapsolja
3/4 dl tomatpuré
3 paket (400g) krossade tomater
4,5 dl belugalinser
6 dl vatten
6 dl havrematlagningsgrädde (iMat)
Oregano
3 tsk salt
Svartpeppar

Skala och hacka löken, fräs den i rapsolja. Häll på krossade tomater, tomatpuré, havregrädde, vatten och linser. Krydda med oregano. Låt koka ca 25 minuter, salta och peppra efter smak. Servera gärna med fullkornsspaghetti och grönsaker. Att servera gröna ärtor till ökar innehållet av protein, järn och flera andra mineraler och vitaminer.